品素品设计
对世界大胆畅想
Kampung Admiralty, Singapore | woha
 

1 (1).jpg1 (3)1.jpg1 (4).jpg1 (5).jpg


Kampung Admiralty is Singapore's first integrated public development that brings together a mix of public facilities and services under one roof. The traditional approach is for each government agency to carve out their own plot of land, resulting in several standalone buildings. This onestop integrated complex maximises land use, and is a prototype for meeting the needs of Singapore's ageing population.

1 (6).jpg1 (7).jpg1 (8).jpg2.jpg

Located on a tight 0.9Ha site with a height limit of 45m, the scheme builds upon a layered 'club sandwich' approach. A "Vertical Kampung (village)" is devised, with a People's Plaza in the lower stratum, a Medical Centre in the mid stratum, and a Community Park with studio apartments for seniors in the upper stratum. These three distinct stratums juxtapose the various building uses to foster diversity of crossprogramming and frees up the ground level for activity generators. The close proximity to healthcare, social, commercial and other amenities support intergenerational bonding and promote active ageing in place.


3.jpg4.jpg5 (1).jpg


The People’s Plaza is a fully public, porous and pedestrianised ground plane, designed as a community living room, within which the public can participate in organised events, join in the season’s festivities, shop, or eat at the hawker centre on the 2nd storey. The breezy tropical plaza is shaded and sheltered by the Medical Centre above, allowing activities to continue regardless of rain or shine.


5 (2).jpg5 (3).jpg5 (4).jpg


Residents can actively come together to exercise, chat or tend community farms at the Community Park, an intimatelyscaled, elevated village green. A total of 104 studio apartments are provided in two 11storey blocks for elderly singles or couples. “Buddy benches” at shared entrances encourage seniors to come out of their homes and interact with their neighbours. The units adopt universal design principles and are designed for natural cross ventilation and optimum daylight.


5 (5).jpg5 (6).jpg


SEE MORE woha