品素品设计
对世界大胆畅想

BQ-PARK | BIG

 

1 (1).jpg1 (2).jpg1 (3).jpg1 (4).jpg1 (5).jpg1 (6).jpg1 (7).jpg1 (8).jpg1 (9).jpg1 (10).jpg1 (11).jpg1 (12).jpg1 (13).jpg1 (14).jpg1 (15).jpg1 (16).jpg1 (17).jpg1 (18).jpg1 (19).jpg1 (20).jpg1 (21).jpg1 (22).jpg1 (23).jpg1 (24).jpg1 (25).jpg1 (26).jpg1 (27).jpg


The Brooklyn Queens Expressway, or BQE, built by Robert Moses in the 1950s, is an iconic piece of NYC infrastructure that has accommodated car and truck traffic for more than 60 years. As the triple-cantilever structure along Brooklyn Heights shows signs of corrosion and aging, New York City has taken on the challenge of repairing the roadway, spanning from Sands Street in DUMBO to Atlantic Avenue in Cobble Hill. Constrained by limitations of working within DOT jurisdiction, official proposals so far have been limited to re-building similar conditions – aging roadways replaced by new roadways, temporary and permanent, which would continue to act as barriers between the Brooklyn community and its waterfront.


Inspired by the opportunity to work in our own backyard, BIG has developed an integrated proposal we dub BQP – how to turn the BQ-Expressway into a BQ-Park, while still accommodating significant vehicle flows along the route. Construction of an at-grade roadway along Furman Street and Brooklyn Bridge Park, covered with a simple deck structure, is the first step of a waterfront transformation. This deck provides a platform for adding significant new parkland along an underused corridor, while connecting Brooklyn Heights to Brooklyn Bridge Park with a preserved or re-constructed cliffside – criss-crossed by rampways, greenery, and park amenities. Local park access is accommodated on a meandering parkway, while space is created for a potential spur of the BQX light-rail line. The deck structure extends south to Atlantic Avenue – where it creates a new crossing and urban nexus, and the beginnings of a linear park which could eventually connect DUMBO to Red Hook. The simple structural approach, and one-time construction of the new roadway, create a more feasible and less costly solution for reconstruction of the BQE, while delivering far more benefits to the community.


The result is a condition more reminiscent of Brooklyn Heights historical conditions – where city and river interlaced seamlessly, prior to construction of the highway. With this proposal, we hope to build on the great work already being undertaken by many to think proactively about the problem – and look forward to working with the Brooklyn community to find the best solutions for the BQE’s future!


SEE MORE BIG