品素品设计
对世界大胆畅想

DNB VESTBYGGET — STAIRWAY TO HEAVEN | Dark Arkitekter

 
文章附图

20200224_205444_000.jpg


Barcode is part of the mixed-use development of Bjørvika, a former harbor area and highway intersection that expands Oslo city center. Dark teamed with MVRDV and A-Lab and won the international design competition for the development. The winning entry proposed as a string of narrow, yet heterogeneous building shapes inspired in the design of a barcode. DnB’s three-building headquarters is part of the Barcode development, and each member of the Barcode team designed a different part of the trio.


20200224_205444_003.jpg20200224_205444_002.jpg


DARK was responsible for the glass-and granite“West-Building”, which accommodates 600 occupants. An underground concourse containing meeting rooms, canteen, and other common functions runs continuously under all three DnB buildings. The 15-story office building resembles a giant stair, in which each tread is a large roof terrace and each riser is a two-story-tall glazed common room. The extensively planted rooftops retain water while also providing employees with contemplative break spaces that look towards the east and south.


20200224_205444_006.jpg20200224_205444_010.jpg20200224_205444_008.jpg20200224_205444_012.jpg


A publicly accessible inclined elevator that terminates in a penthouse restaurant outlines the stair-shaped volume. Alongside this elevator, an internal stairwell connects the several floors where DnB offices’ are located. Shops, food vendors, and other commercial services populate the street level, which also features an open passage punching through all the buildings in Barcode complex.


20200224_205444_011.jpg20200224_205444_013.jpg20200224_205444_005.jpg20200224_205444_007.jpg20200224_205444_004.jpg20200224_205444_009.jpg20200224_205444_014.jpg20200224_205444_015.jpg


SEE MORE   Dark Arkitekter