品素品设计
对世界大胆畅想

Wollert社区中心 | OMA

 
文章附图


Offering a well-tempered environment and accessible by automobiles, suburban shopping centers are places for services and entertainment—destinations for consumption rather than social cohesion. Located in Wollert in the City of Whittlesea, 25 km north of Melbourne’s CBD and with a growing number of homes, the Wollert Neighbourhood Centre is a shopping centre conceived as social infrastructure: a place for communal experience where retail and social interaction weigh equal.


郊区购物中心环境优美,可乘汽车前往,是服务和娱乐场所,是消费的目的地,而不是社会凝聚力。位于墨尔本中央商务区以北25公里处的惠特尔西市Woltert,拥有越来越多的房屋,Woltert邻里中心是一个被认为是社会基础设施的购物中心:在零售和社交互动方面,社区体验十分重要。


20200320_103849_014.jpg


Existing community activity centres, separated from retail programs, are often underutilised. The 9,000-square-metre Wollert Neighbourhood Centre integrates community spaces—including a central public courtyard, amenity spaces, and childcare and education facilities—with the retail program. With an emphasis on health and wellbeing, the complex offers a range of diversified functions catering to commercial and community needs—a social condenser in the area to serve people across sections of society.


与零售项目分开的现有社区活动中心经常没有得到充分利用。占地9,000平方米的Wollert邻里中心将零售场所整合了社区空间,包括中央公共庭院,便利空间以及育儿和教育设施。强调健康和福祉,该综合大楼提供了一系列满足商业和社区需求的多样化功能-该地区的社会聚集地,为社会各阶层的人们提供服务。


20200320_103849_015.jpg


At the centre of the utilitarian-shaped Wollert Neighbourhood Centre is a shaded courtyard with an amphitheater. This is a space for curated community events and daily activities, encouraging residents in Wollert and neighbouring suburbs to spend time in the Centre and engage with each other. An accessible roof offers extra areas for sports and education, and opens up possibilities for urban agriculture and energy saving initiatives. Spatial zones organised in vertical stripes house other amenity spaces, facilities for children, and well-being-focused retail offerings. Such spatial organisation, together with landscape design of the courtyard, evoke barcodes ubiquitous in retail.


功利主义形状的Wollert邻里中心是一个带有圆形剧场的阴凉庭院。这是一个举办社区活动和日常活动的空间,鼓励Wollert和邻近郊区的居民在中心花费时间并相互交流。易于到达的屋顶为运动和教育提供了额外的空间,并为都市农业和节能举措提供了可能性。以垂直条纹组织的空间区域容纳了其他便利设施,儿童设施以及以福利为重点的零售产品。这种空间组织以及庭院的景观设计让人联想到零售中普遍存在的条形码。


20200320_103849_016.jpg20200320_103849_017.jpg


Multiple entrances in the elongated façade—facing the streets and the central courtyard—allow access to the building’s public space and through the building. The carpark to the south is separated from the pedestrian-friendly northern façade, while offering clearly-defined routes connected to the centre’s entrances. This single-level carpark at ground level can also be used as an additional outdoor public amenity space. A public transportation connection point to the west connects the centre to the greater Melbourne area—a means to draw otherwise dispersed suburb residents to the centre designed as a civic landmark.


细长立面中的多个入口(面向街道和中央庭院)可通往建筑物的公共空间和建筑物。南部的停车场与适合行人通行的北立面隔开,同时提供了通往中心入口的清晰路线。这个位于地面的单层停车场也可以用作额外的户外公共便利设施。西部的公共交通连接点将中心与大墨尔本地区连接起来,这是一种将原本分散的郊区居民吸引到被设计成城市地标的中心的手段。


20200320_103849_018.jpg


The Centre has been conceived as the heart of a potential masterplan with residential and commercial programs. The mixed-use area, connected to neighbouring suburbs, will offer a new living option typically unexplored by the suburban population.


该中心被认为是住宅和商业计划潜在总体规划的核心。与邻近郊区相连的混合用途地区将提供郊区居民通常无法探索的新生活选择。


来自 OMA