品素品设计
对世界大胆畅想

俄罗斯天然气工业石油公司总部(木结构建筑) | MVRDV

 
文章附图


As of spring 2020, MVRDV designed the largest timber building in the world for Saint Petersburg’s historic Okhta Cape. Once thick with trees and marshland, the site has been home to fortresses, a tree nursery, shipyards, and factories. After many years lying dormant, this design inspires its fruition as the commercial headquarters for Gazprom Neft.


截至2020年春季,MVRDV为圣彼得堡历史悠久的奥赫塔角(Okhta Cape)设计了世界上最大的木结构建筑。曾经茂密的树木和沼泽地,这里曾经是要塞,树木苗圃,造船厂和工厂的所在地。经过多年的休眠,这种设计激发了其作为俄罗斯天然气工业股份公司商业总部的成果。


20200322_115245_010.jpg


A celebration of the embankment landscape context, its rich and storied history, the carbon-neutral building stands 28 meters high, and is supported by a forest of 119 wood columns. This “forest floor” is free and open to the public with a park and plaza that highlight the history of the site, while the office space lies above in the columns’ “tree” canopy. A roof-scape with native vegetation crowns this commercial complex, helping to rehabilitate the cape’s biodiversity, as in the landscaping of the park below. This way, building is landscape and landscape is building; a clear embodiment of the ‘green shift’ MVRDV strives for in all designs.


为庆祝路堤景观背景,其丰富而悠久的历史,这座碳中性建筑高28米,由119根木柱森林支撑。这个“森林地板”是自由的,并向公众开放,其中有一个公园和广场,突出了该地区的历史,而办公空间位于圆柱的“树冠”中。这座商业综合体的顶棚顶有原生植被,有助于恢复海角的生物多样性,就像下面公园的景观一样。这样,建筑就是景观,景观就是建筑。在所有设计中,MVRDV都是“绿色转变”的明确体现。


20200322_115245_011.jpg20200322_115245_022.jpg


Designing an iconic architectural landmark headquarters for one of the top three global emissions producers dramatically contradicts with MVRDV’s radical and uncompromised dedication to sustainable design. So as not to surrender to contradiction, MVRDV committed to creating the most sustainable building design possible: a building that sequesters carbon, and does not consume fossil fuel energy. To do this, MVRDV looked to the history and landscape of the site, selecting a sustainable approach to make a truly high-performing building. The design also reflects Saint Petersburg’s heritage, drawing the Okhta Cape into connection with the natural ecosystem of the river embankment. A delicate approach to the landscape, in combination with the complex configuration of volumes, reinforces the profile and sophistication of Saint Petersburg, while adhering to the principles of the UN’s Sustainable Development Goals.


为全球三大排放生产商之一设计标志性的总部,这与MVRDV坚定不移地致力于可持续性设计相抵触。为避免矛盾,MVRDV致力于创造尽可能可持续的建筑设计:一栋固存碳且不消耗化石燃料能源的建筑。为此,MVRDV着眼于场地的历史和景观,选择了一种可持续的方法来打造真正高性能的建筑。该设计还反映了圣彼得堡的传统,将奥赫塔角(Okhta Cape)与河堤的自然生态系统联系在一起。精致的景观方法以及复杂的体积配置,在坚持联合国可持续发展目标原则的同时,增强了圣彼得堡的形象和精致度。


20200322_115245_012.jpg20200322_115245_013.jpg20200322_115245_014.jpg20200322_115245_015.jpg


Architect Winy Maas, co-founder of MVRDV: ‘After considerable debate as to whether MVRDV should engage with one of the top three producers of global carbon emissions, MVRDV decided to uphold our dedication to sustainable design, and pursue a radical and uncompromising design solution for Gazprom Neft’s new Saint Petersburg headquarters: a building that sequesters carbon and is powered entirely by clean energy, creating a truly new public park for the city.’


MVRDV的联合创始人建筑师Winy Maas:“在就MVRDV是否应参与全球三大碳排放生产商之一的项目进行大量的辩论之后,MVRDV决定坚持我们对可持续设计的奉献精神,并寻求一种根本而坚定的设计解决方案为俄罗斯天然气工业股份公司(Gazprom Neft)的新圣彼得堡总部:隔离碳并且完全由清洁能源供电的建筑物,为该市创建了一个真正的新公园。


20200322_115245_016.jpg


With an ambition to create an intelligent work environment, the building’s configuration takes its inspiration from the structure of traditional Saint Petersburg courtyard blocks. Individual office blocks connect to a central axis in a composition reminiscent of Wassily Kandinsky’s Russian avant-gardist style. Due to their controlled access, the blocks can therefore become independent entities, should future business needs require it. Inside the complex, workspaces are awash in natural light and ventilation, with a spatial organization that supports social interaction and vibrancy. Seen from afar, the combination of volumes creates a dramatic heterogeneous form that recalls the expressive silhouettes of Saint Petersburg’s baroque architecture.


为了创造一个智能的工作环境,该建筑的设计灵感来自传统的圣彼得堡四合院建筑。各个办公大楼连接到中心轴,其结构让人联想到Wassily Kandinsky的俄罗斯前卫风格。由于其受控制的访问,因此,如果将来的业务需求需要,则这些块可以成为独立的实体。在综合大楼内,工作空间充满自然采光和通风,并具有支持社交互动和活力的空间组织。从远处看,体积的组合创造了一种戏剧性的异质形式,让人联想到圣彼得堡巴洛克式建筑。


20200322_115245_017.jpg


The office program floats, thus sheltering the public plaza and park below. A health centre, a logistics centre, a museum, and a conference centre activate this public plaza, connecting the site to the city, and ensuring that the Okhta Cape becomes a social conduit, uniting the different threads of the city under its canopy.


办公功能浮动在上部,从而掩盖了下面的公共广场和公园。卫生中心,后勤中心,博物馆和会议中心激活了这个公共广场,将场地连接到城市,并确保奥克塔角成为社交渠道,将城市的不同要素统一在其顶棚下。


20200322_115245_018.jpg


The landscaped roof of the building reinforces revitalization of the river’s ecosystem. With a variety of native flora and fauna, its path system facilitates visitor access to breathtaking views of the Neva River, while the solar pergola provides abundant supplementary energy. This roof-scape enhances the complex’s highly sustainable design through xeriscape landscaping, reducing irrigation requirements. It also uses solar panel technology, wrapping from the roof pergola into the façade, to provide an abundance of supplemental solar power. This intelligent façade system tracks the sun to ensure optimal solar gain. Beneath the building, and plaza, a cavernous passageway and parkade respects protected archaeological zones, while providing secure parking and logistical access, and freeing the ground level for public use.


建筑的景观屋顶增强了河流生态系统的活力。拥有多种本地动植物,其路径系统使游客可以欣赏涅瓦河的壮丽景色,而太阳能凉棚则提供了丰富的补充能量。该屋顶景观通过风景绿化景观来增强综合设施的高度可持续性设计,从而减少了灌溉需求。它还使用太阳能电池板技术,将其从屋顶凉棚缠绕到立面中,以提供大量的辅助太阳能。这种智能的立面系统可以跟踪太阳,以确保获得最佳的太阳增益。在建筑物和广场下方,一条海绵状的通道和一条大路尊重受保护的考古区,同时提供安全的停车位和后勤通道,并释放地面供公众使用。


20200322_115245_019.jpg20200322_115245_020.jpg


With its breathtaking Neva embankment location, this dramatic timber headquarters is a flexible and inspiring working environment that offers a new public green space to a city with comparatively few. Beginning at the very basic level of landscape, the building renews the ecosystem of the Neva under the cape’s influence, and the strategy repeats in each level and layer of the building, and in each part of its performance and function.


这座动人的木结构建筑总部位于涅瓦河路堤令人叹为观止的位置,是灵活而富于灵感的工作环境,可为相对较少的城市提供新的公共绿地。从最基本的景观层次开始,该建筑物在海角的影响下更新了涅瓦河的生态系统,并且该策略在建筑物的每个层级以及其性能和功能的每个部分重复。


20200322_115245_021.jpg


Location:Russia

City:Saint Petersburg

Surface:155000 m²

Client:Gazprom Neft

Status:Competition


SEE MORE (来自) MVRDV