其他帐号登录: 注册 登录
品素品设计
对世界大胆畅想

共生塔 | Amorphou Studio

 
文章附图

20200702_195843_005.jpg


Inspired by the formation of eroded rocks pattern found in natural systems and the desert oasis, AmorphouStudio mixed-use proposal seeks to integrate contextual environmental data and natural landscape of Dubai into a synthesis of forms, skins, and public spaces.


灵感来自于自然系统和沙漠绿洲中的侵蚀岩石模式的形成,AmorphouStudio综合开发方案试图将迪拜的环境数据和自然景观整合到一个综合的形式、表皮和公共空间中。


20200702_195843_006.jpg20200702_195843_007.jpg20200702_195843_008.jpg20200702_195843_009.jpg20200702_195843_011.jpg20200702_195843_012.jpg


The development consists of a residential, a hotel, and an office tower, connected on the ground level by a double-deck pedestrian shopping plaza. The connecting plaza creates two micro-climatic zones that can be used throughout the different seasons. The first zone, the lower deck, is a lavish green semi-shaded oasis level that is packed with trees and water to provide gathering zones for people during the hot summer season. It is located on the natural landscape level to be accessible to pedestrians from all sides. The second zone is a stretched perforated deck that gently ramps up from both ends of the site to form an elevated upper plaza that is simultaneously connected with the lower level oasis via many ramps. This plaza is partially shaded by trees extending through the openings. Also, photovoltaic umbrellas have been placed on tree-like structures in some of these openings. They collect the sun energy and convert it into power to feed the cross-ventilation system of the oasis level. This treatment, along with the shading provided by the upper deck level and the dense plantation, create a micro-climatic habitable environment that can be used during the hottest seasons in Dubai.   


该项目包括一座住宅、一家酒店和一座办公楼,在地面上由一个双层步行购物广场相连。连接广场创造了两个小气候区,可在不同季节使用。第一个区域,板下,是一个奢华的绿色半荫蔽的绿洲,那里充满了树木和水,在炎热的夏季为人们提供聚集区。它位于自然景观层,可供来自四面八方的行人通行。第二个区域是一个延伸的穿孔甲板,从场地的两端缓缓向上倾斜,形成一个高架的上层广场,通过许多坡道与下层绿洲同时相连。这座广场的一部分被穿过洞口的树木遮阴。此外,在一些开口处,光伏伞被放置在树状结构上。它们收集太阳能量并将其转化为能量,为绿洲水平的交叉通风系统提供能量。这种处理,加上上层甲板和茂密的种植园提供的遮阳,创造了一个适合居住的微气候环境,可在迪拜最热的季节使用。


20200702_195843_013.jpg20200702_195843_010.jpg

20200702_195843_014.jpg


Towers’ geometry and skins were developed in response to Dubai climatic conditions. Radiation data of the hottest season in Dubai (May-October) were mapped into the geometry and used to shape the form and orientation of each tower. Towers geometry taper and twist to reduce the surface area that is exposed to high radiation. These data were also re-mapped to generate parametric gradient balconies depth and skin openings. The apartments that are exposed to high radiation will have deeper balconies and smaller skin openings; while the apartments that are exposed to less radiation will have narrower balconies and larger skin openings. Internally, the lobby space of these towers soars up; creating a transparent atrium void that unites the floors while allowing pattern of sunlight inside. This treatment creates a dramatic effect as it blends the shadow of the pattern of the external skin with the interior pattern of the lobby and the rooms inside.   


塔的几何形状和表皮是根据迪拜的气候条件而开发的。迪拜最热季节(5月至10月)的辐射数据被映射到几何图形中,并用于确定每个塔的形状和方向。塔的几何形状是锥形和扭曲的,以减少暴露在高辐射下的表面积。这些数据也被重新映射以生成参数化渐变阳台深度和表皮开口。暴露在高辐射下的公寓阳台更深,表皮开口更小;而受辐射较少的公寓阳台更窄,表皮开口更大。在内部,这些塔楼的大堂空间腾空而起;创造了一个透明的中庭空间,将楼层统一起来,同时允许室内的阳光模式。这种处理创造了一个戏剧性的效果,因为它融合了外部表皮的阴影与大厅和内部房间的内部模式。


20200702_195843_015.jpg20200702_195843_016.jpg20200702_195843_017.jpg20200702_195843_018.jpg20200702_195843_019.jpg20200702_195843_020.jpg20200702_195843_021.jpg


The proposal conceptual approach in mapping contextual environmental data to inform forms and skin generation was a key aspect of this development. Additionally, the double-deck plaza that connects the towers on the lower level creates a passively ventilated micro-climatic environment that is active throughout the year. This design sustainable treatment reduces the reliance on the prevailing air-conditioning system and creates a symbiosis between the architecture and the natural environment of Dubai.   


这项发展的一个关键方面是,提出概念性方法来绘制环境数据,展示建筑形态和和表皮生成。此外,连接低层塔楼的双层广场创造了一个全年活跃的被动通风微气候环境。这种可持续的设计减少了对主流空调系统的依赖,在迪拜的建筑和自然环境之间创造了一种共生关系。


SEE MORE (来自)   Amorphou Studio