其他帐号登录: 注册 登录
品素品设计
对世界大胆畅想

上海“华润时代广场”改造设计 / nendo

 
文章附图

20201010_195652_001.jpg20201010_195652_002.jpg20201010_195652_003.jpg20201010_195652_004.jpg20201010_195652_005.jpg


A renewal project of Shanghai Times Square, a commercial building in Pudong, Shanghai. With 2 basement levels, 9 floors aboveground, and a total area of approximately 53,200 square meters, the building is made to accommodate 170 tenants, including fashion brands, lifestyle shops, and various restaurants.


上海时代广场(上海浦东商业大厦)的更新项目。该建筑共有2个地下层,地上9层,总面积约53,200平方米,可容纳170名租户,包括时装品牌,生活方式商店和各种餐厅。


20201010_195652_006.jpg20201010_195652_007.jpg20201010_195652_008.jpg20201010_195652_009.jpg20201010_195652_010.jpg20201010_195652_011.jpg20201010_195652_012.jpg20201010_195652_013.jpg20201010_195652_015.jpg


The existing structure had been much rebuilt and expanded upon, resulting in zigzagging traffic lines and exceedingly poor visibility through the building. While there were many atriums, their shape—reminiscent of wells—were not contributing to the sense of connection with the upper floors. And so first, we straightened the central passage on the ground floor to aid customers coming in from outside, while also relocating the escalators to secure circulation to upper floors for a smoother shopping experience. Then, the well-like atriums were rearranged to shift gradually, to unveil the view of the floors above the further one ventures by correlating the line of sight with the line of traffic, to create an environment that attracts shoppers to the upper floors.


现有结构已进行大量重建和扩展,导致交通线呈锯齿状弯曲,并且整个建筑物的能见度极差。虽然有许多中庭,但它们的形状(让人联想到井)但并没有让人感觉到与上层的联系。因此,首先,我们理顺了一楼的中央通道,以引导从外面进来的顾客,同时还重新安置了自动扶梯,以确保向上的流通性,从而获得更顺畅的购物体验。然后,这些井然有序的中庭被重新安排,逐渐转移,通过将视线与交通线联系起来,展示出另一个上方楼层的景观,创造一个吸引顾客到上层的环境。


20201010_195652_014.jpg20201010_195652_016.jpg20201010_195652_018.jpg20201010_195652_019.jpg20201010_195652_020.jpg20201010_195652_022.jpg20201010_195652_024.jpg20201010_195652_025.jpg20201010_195652_021.jpg


Reorganizing these basic functions of a commercial facility resulted in a spatial configuration resembling a theater. The successive acts of passing through the ticket office and foyer, and then moving up to the upper floors to be greeted by a large theater, are extremely similar to the experiences found here. Theaters are also generally designed so viewers in any seat have a good view of the stage, and here too, the structure is deliberately tiered to draw the eye. The shopper plays the role of an audience, viewing numerous brands, products, and events, while simultaneously performing on the stage as part of the interior.


重组商业设施的这些基本功能导致了类似于剧院的空间配置。依次经过售票处和门厅,然后升至较高楼层以被大型剧院迎接的连续动作,与此处的体验极为相似。剧院通常也经过设计,以使坐在任何座位上的观众都能欣赏到舞台的美景,在这里,结构也是故意分层的,以吸引眼球。购物者扮演观众的角色,观看众多品牌,产品和活动,同时在舞台上作为室内装饰的一部分。


20201010_195652_026.jpg20201010_195652_028.jpg20201010_195652_027.jpg20201010_195652_029.jpg20201010_195652_031.jpg20201010_195652_034.jpg20201010_195652_038.jpg20201010_195652_036.jpg20201010_195652_037.jpg20201010_195652_041.jpg20201010_195652_044.jpg20201010_195652_045.jpg20201010_195652_046.jpg20201010_195652_047.jpg


Screens made of aluminum pipes were inspired by stage curtains draping over the building façade and atrium. An image mirroring the draping design was also applied on the main pillars and stone wall finish. Further, we took the arch-shaped motif framing the front of a stage, the proscenium arch, and actively applied it to partitions, furniture, and even lighting in anticipation of an added softness and intimacy to the space. Box seating break areas protruding out to the atrium and a royal box-like VIP lounge were also added. From the food court evocative of a piano keyboard to a sundry shop floor with a spotlight motif, we filled the interior with multiple design elements reminiscent of a theater. Last but not least, the facility’s interior signage plan was designed imagining the parting of curtains as the performance begins.


铝管制成的屏风的灵感来自覆盖在建筑立面和中庭上的舞台帷幕。主立柱和石墙饰面也采用了反映悬垂设计的图像。此外,我们采用了拱形图案作为舞台前部的平台,即平台拱,并积极地将其用于划分空间,家具甚至照明,以期为空间增添柔和感。盒子座位休息区延伸到中庭,还增加了一个皇家盒子般的贵宾休息室。从令人回味的钢琴美食广场到带有聚光灯图案的杂货铺,我们在室内装饰着多种设计元素,让人联想到剧院。最后但并非最不重要的一点是,该设施的内部标牌计划的设计是在表演开始时想象窗帘的分开。


SEE MORE (来自)   nendo