品素品设计
对世界大胆畅想

The Ring 光环购物公园, 重庆 |  PHA Design,Lead8

 二维码
文章附图

2 (2).jpg2.jpg

3.jpg


One of PHA’s latest additions to its portfolio is Hongkong Land’s Yorkville – The Ring in Chongqing. The brand new commercial retail complex encompasses a gross floor area of 420,000 sq. m., of which 170,000 sq. m. is dedicated to the shopping mall, 110,000 sq. m. to the super grade-A office building, and 70,000 sq. m. to the indoor botanical garden.


PHA湃昂最新主理的是香港置地的The Ring光环购物公园(Hongkong Land's Yorkville - The Ring),总建筑面积达42万平方米,其中约17万平方米为超大购物中心(The Ring),11万平方米为超5A甲级写字楼,以及7万平方米室内外城市绿色公园。


Yorkville - The Ring, the inaugural project among Hongkong Land’s brand new commercial retail series known as “The Ring”, is designed to be a one-stop destination, providing residents in the Liangjiang New Area with unique premium lifestyle shopping experiences. Located in the core city of Southwestern China, the new development is nested in the centre of Liangjiang New Area of Chongqing with direct connections and convenient access to the extensive rail transit network. The Ring is aspired to become a notable regional landmark, attracting customers and visitors alike from across the city.


项目位于中国西南中心城市重庆,坐落于两江新区中心位置,是香港置地全新商业品牌“光环 The Ring” 系列的首个落地项目,力图为两江新区居民提供高质购物和消费服务,打造一站式消费中心,并通过轨道交通辐射全市,以超凡的购物体验,构建地标级区域商业中心。


5.jpg6.jpg7.jpg9.jpg


The overall master planning of the site maximises visibility and accessibility to the shopfronts, with the retail cluster positioned along the main roads in an L-shape, creating “The Ring”.   An enclosed landscaped commercial street takes its form as The Ring extends and embraces the two office towers soaring above and behind. The core of the architectural structure cuts through in an S-curve, setting apart the indoor botanical garden space with the outdoor terraced balconies, which serve as the primary and secondary visual anchors respectively. The balconies, in forms of stepped terraces, featured vertical greenery which echoes the theme of the design concept and strengthens visual connections between the building structure and its surrounding nature. At the heart of The Ring, the indoor botanical garden becomes the key focal point for people flowing through the indoor and outdoor zones.


在整体规划上,设计沿对商业展示最有利的主交通干道一侧,设置L型集中商业:The Ring,与其后的2座办公塔楼围合成一条景观商业街。The Ring 的建筑造型体块通过一个S形的扭转,形成了室内植物园与对外景观退台的主次2个景观核。景观退台形成“梯田式”造型,借由竖向绿植强化建筑与周边环境的视觉联系,向外展示着商场的自然主题。项目核心的室内植物园,则构成了商场内部与外部商业街视线、人流的聚焦点。


The biggest challenge for the PHA design team is to realise a seamless integration of urban living with the beauty of nature in order to create a “urban + nature” hybrid form of community. The retail circulation   permeates and interplays with that of the indoor botanical garden, successfully merging the multi-dimensional (both horizontally and vertically) spaces of the two, bringing a nature-infused commercial retail experience to the customers.


对于PHA湃昂团队而言,实现城市生活与自然之美的结合,打造“城市自然共同体”是项目挑战所在。设计创造了一个与商业动线互相渗透的室内植物园,植物园与零售空间多维度(横向及竖向)的无缝连接,成功将自然生态融入商业体验。


10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg


A 48m-tall dome crowns the top of the large-scale botanical garden, sheltering open-style shopfronts knitted into multi-level terraces of greenery. Through sightline considerations and meticulous spatial planning, the botanical garden landscape visually extends and reaches beyond. Above the main entrance in the southeast, Through the movement of floorslab, the sightlines of the double-storey green retail space and the botanical garden echoes from within, while the vast curtain walls showcase the nature design theme, inviting traffic from the outside.


48米高穹顶打造的大尺度植物园空间,穹顶覆盖下的多层退台式绿植空间,结合开放式商铺,让良好的空间体验与商业紧密结合。通过视线规划及空间编排,植物园景观亦在动线延展。东南向主入口上部,通过楼板的错动设置二层通高的绿化商业空间,在内部与后方的室内植物园形成视线的呼应,室外则通过大幅的玻璃幕墙向城市展示着项目的自然主题,有效引导人流视线。


Another significant feature of the design is the innovative modular design of the facade through parametric modelling. Different materials were used to illustrate the abstract theme inspired by the poetic scenery of “wind”, “woods” and “clouds”. Curvatures of the ceramic tiles mimic the breeze of the wind, while the texture of aluminium panels subtly hints various elements from the mountains. Moreover, the use of LED lighting adds glamour and magnificence, animating and breathing life into the facade.


项目另一设计亮点在于以创新的参数化设计逻辑实现模块化立面设计,以“峰林云境”这一抽象主题,不同材料以抽象化的象征手法阐述:陶板的线条动线展现着风的意向,铝板的纹理则隐喻着山的元素,LED灯的融入则让其更为绚丽灵动。


PHA possesses strong sensitivities and solid capabilities to attend to the growing needs for commercial centres to offer unique and comprehensive retail experience to their diverse customers. Hongkong Land’s Yorkville - The Ring in Chongqing is a true masterpiece as well as a manifesto of PHA’s scenario-based experiential design capabilities and its role as a visionary leader, spearheading the future of urban and commercial developments. The Ring opened in 2021.


当下,越来越多的商业中心为了吸引目标人群,致力提供极致的购物体验,此项目的发展彰显了PHA湃昂“情景空间”设计的能力,将成为城市及零售发展的未来风向标,购物中心已于2021年开业。


15.jpg

17.jpg18.jpg19.jpg20.jpg


SEE MORE (来自)   PHA DesignLead8