品素品设计资讯
对世界大胆畅想

微众银行的总部,深圳前海 | SOM

 二维码
文章附图


微众银行的总部象征着在互联程度日益增长的时代企业对金融和技术的愿景,微众银行总部大厦在深圳建造了一个将互联网企业与自然环境融为一体的新型办公空间。


With flexible workspaces integrated with nature and the outdoors, the new headquarters for WeBank advances the company’s vision of finance and technology in an increasingly connected world.


2.jpg3.jpg


拥抱城市和自然的工作场所   A workplace open to the city and to nature


作为中国首家民营互联网银行,微众银行 31 层、 110,000 平方米的总部大厦坐落于中国深圳前海区,将技术、可持续性和设计创新相结合,推动企业实现打造具有包容性的金融和银行业的使命。新建的微众银行总部预计将于 2022 年完工,将包括一系列灵活的工作空间、绿植茂密的露台和花园、室内/室外混合空间以及多元化的高性能设计策略,打造健康、有助于交流协作并且设施齐全的工作环境。


Located in the Qianhai District of Shenzhen, China, the 31-story, 140,000-square-meter headquarters of WeBank—the first privately-owned and digital-only bank in China—integrates technology, sustainability, and design innovation to advance the company’s mission centered on inclusive finance and banking. Expected to be completed in 2022, the new headquarters will include a series of flexible workspaces, planted terraces and gardens, blended indoor-outdoor spaces, and a diverse series of high performance design strategies for a healthy, collaborative, and amenity-rich working environment.


微众银行总部大楼以当地岭南派建筑原理为灵感,将周边街区的公共空间融入工作环境之中。地面层的开放式拱廊与庭院将总体规划的绿化轴和交通便利性融入总部大楼。庞大的楼面和多层混合模式空间分布于大楼各处,有助于促进各部门间的互动、知识共享并适应未来的工作场所发展。一系列带露台的中庭可为室内空间提供充足的自然采光与自然通风。


Inspired by the regional architectural tradition of the Lingan style, the building is open to the city, with the public spaces of the surrounding district woven into the work environment. Open arcades and courtyards improve access and connectivity at street level. Large floor plates and multi-story, mixed-mode spaces throughout the tower promote interaction, knowledge sharing, and adaptability for future workplace evolution. A series of terraced atria provide rich daylighting and natural ventilation for interior spaces.


4.jpg


可持续性和福利策略   Strategies for sustainability and wellbeing


总部大楼室内的天然装饰与户外露台及垂直花园融为一体,垂直花园内种植着能够适应当地气候条件的岭南本地植物。这可提供充足的遮阳区、增加户外通道,并且 50% 的窗墙面积比还能从整体上减少眩光。


The natural interior finishes blend into the outdoor terraces and vertical parks, which are planted with native Lingnan flora. This provides ample shading, increased outdoor access, and an overall reduction in glazing, for a window-to-wall ratio of 50 percent.


水平遮阳板和低辐射玻璃可与促进采光和减少日照增热的露台共同发挥作用。适宜植物生长的屋顶花园将收集雨水浇灌室内植物和绿墙,并控制雨水向当地含水层的排放。花园还可安装光伏或太阳能热板,为建筑补充供电。


Horizontal shading fins and low-e glass work in tandem with terrace cut-outs to draw in daylight while reducing solar gain. Locally sourced and low-chemical materials are used throughout. A habitable rooftop garden will harvest rainwater for indoor plant and green wall irrigation, and to control rainwater release into the local aquifer. The garden is designed to accommodate photovoltaic or solar thermal panels to provide supplemental power to the building.


根据当地气候,微众银行总部大楼的设计中纳入了太阳能感应立面和高效节能系统。日光和植物为开放互联的工作空间注入活力,带来室内/室外工作的灵活选择。在一系列阶梯形中庭为室内空间提供充足采光和自然通风的同时,控制 LED 灯的变色周期还能够模拟昼夜节律,打造更健康高效的环境。


Tuned to the local climate, the design for WeBank Headquarters includes solar-responsive facades and efficient, low-energy systems. Daylight and vegetation enliven the open and connected workspaces, allowing for flexible, indoor/outdoor working. A series of terraced atria provide daylighting and natural ventilation for the interior spaces, while color cycle controls on LED lights mimic circadian rhythms to create a healthy and productive environment.


5.jpg


状态:建设中

完成年份:2023

占地面积: 10,221 平方米

建筑高度: 148 米

楼层数: 30

总建筑面积: 110,000 平方米

奖项:2020, 金奖, REARD全球设计大奖

合作者:深圳华森建筑与工程设计顾问有限公司/运营中心/总工办

客户:腾讯微众银行WeBank

地点:深圳市, 广东省, 中国


来自(SEE MORE)   SOM