品素品设计资讯
对世界大胆畅想

星河湾中心,广州 | SOM

 二维码
文章附图


星河湾中心位广州琶洲岛商务区,极具雕塑感的建筑重新构思城市街区的中心地标。设计结合绿色空间、遮阴步道以及多层次的零售和商业设施。


This sculptural addition to the business district on Guangzhou’s Pazhou Island is the centerpiece of a reconceptualized city block, which combines green space with covered walkways and multiple levels of retail and commerce.


重塑琶洲   Reshaping Pazhou Island


琶洲在历史上曾经是珠江沿岸的贸易中心,如今已演变为现代的商业中心,而星河湾新总部大楼正是这一转型的象征。从远处看,随着建筑高度的攀升,塔楼褶皱式的外立面呈抛物线型逐渐收分,形成垂直的光影平面,为塔楼打造别具一格的造型。该项目位于由SOM设计的另外两幢塔楼(广州商会大厦和三一树根互联大厦)之间,,重塑了城市天际线,同时强调了将景观与公共空间融合的新中式城市主义,是新一代办公建筑类型的典范。


A historic anchor for trade along the Pearl River, Pazhou Island has emerged as a modern center of commerce. The new headquarters for Star River is an emblem of this transformation. From afar, the tower’s pleated facade ascends in a parabolic taper, creating vertical planes of light and shadow that add to its unique character. Situated near two other SOM-designed towers—the Guangzhou Chamber of Commerce and SANY Irootech Pazhou—Star River Headquarters represents a new class of office buildings reshaping the skyline and reinforcing a new Chinese urbanism that integrates landscape and public space.


2.jpg3.jpg4.jpg


提升步行体验   Uplifting the pedestrian experience


星河湾中心位于公共广场的中心位置,玻璃围合而成的大堂,与葱郁的当地植被及铺装相得益彰。波浪起伏的标志性玻璃雨篷环绕塔楼的基座,轻盈地延伸至商业裙房上方,巧妙地遮挡了街边设备间,同时在商业街的尽头塑造了骑楼特色空间。邻近塔楼设置了下沉广场,连接塔楼地下商业与地铁通廊。


The Pazhou Star River Headquarters is envisioned as a contemporary centerpiece on a public plaza with lush, native landscaping and paved areas that radiate from its glass-enclosed lobby. The tower’s signature canopy wraps around the base and extends above a retail building. This design conceals mechanical spaces at the block’s edge, while creating a covered pedestrian arcade at the end of the district’s retail street. Through a stair-lined opening carved from the ground, visitors can reach the retail offerings and subway connection below grade.


构筑无缝空间   Engineering seamless spaces


SOM的建筑和工程团队协作,共同塑造了一个无缝、高性能、地标性的塔楼形态。塔楼的收分轮廓减少了侧向风荷载。无柱式的圆角设计,最大化延伸了使用空间,提供明亮、开敞的平面布局,及一览无遗的珠江美景。褶皱的立面营造了独立的开间,同时适用于开放或传统式办公区。塔楼顶部设有标志性网状结构,本土植物,和一座池边的传统凉亭,打造独一无二的公共空间。


Architectural and engineering designs work in tandem to shape a seamless, high-performing, landmark tower form. The tower’s tapering profile reduces wind loads. Its rounded corners are free of columns, maximizing lease spans to provide bright, open floor plates with views to the Pearl River. The pleated facade creates individual working bays, sized for both open and closed offices at the perimeter. A spectacular latticed structure at the crown contains a greenhouse with heritage specimen plantings and a reconstructed traditional pavilion in a reflecting pool to create a unique public destination.


5.jpg6.jpg7.jpg


高效建筑系统   Highly efficient building systems


建筑设计旨在最大限度地减少隐含碳排放和能源消耗,同时创造一个宜人、健康的办公环境。每个办公楼层都采用了褶皱外立面遮阳,降低太阳直射。起伏的玻璃几何形状使漫射日光能够渗透室内空间深处,同时控制直射阳光以避免产生过热现象。结合高性能幕墙系统和保温材料,外围护结构减轻冷负荷,提高室内全年舒适度。


The building is designed to minimize embodied carbon and reduce energy consumption, while creating a pleasant, healthy workplace. The distinctive pleated facade design shades the exterior glazing to reduce direct solar radiation, while at the same time allowing diffuse daylight to reach deep into the interior spaces. Together with high-performance curtain wall systems and thermal insulation, the exterior envelope reduces typical cooling loads and improves indoor comfort in the perimeter zone throughout the year.   


贯穿整个建筑高度的幕墙窗框结合可开启扇以达到自然通风效果,使用户能够直接享受新鲜空气。项目采用了一个全面和综合的建筑管理系统(BMS),包括最新的环境监测标准、植物监测器和用户界面,提高运营效率。


Mullions that extended for the entire height of the building integrate user-operable panels for natural ventilation, giving the occupants direct access to fresh air. The project incorporates a comprehensive, integrated building management system that combines environmental control standards, plant monitoring, and a user interface to improve overall energy efficiency.


8 (1).jpg8 (2).jpg8 (3).jpg9.jpg


客户:Guangzhou Star River Commercial Investment And Development Co, Ltd.

地点:Guangzhou, Guangdong, China

占地面积: 11,839 square meters

建筑高度: 280 meters

总建筑面积: 103,873 square meters

图片© Seth Powers


来自(SEE MORE)   SOM